ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

 

 

 

Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2016

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Μετά από αίτημα των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 6-10-2016 συνάντηση του Πρωθυπουργού με την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Θα συζητηθούν θεσμικά θέματα, που χρήζουν άμεσης επίλυσης (κάλυψη κενών οργανικών θέσεων κ.λπ), καθώς και η αναθεώρηση του Συντάγματος, ως προς το κεφάλαιο της Δικαστικής Εξουσίας (ανεξαρτησία Δικαστικών Λειτουργών – Διασφάλιση του Μισθολογίου τους – αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κ.λπ).

 

 

Δηλώσαμε κατ΄ επανάληψη ότι η απομάκρυνση του Αντεισαγγελέα Εφετών Ευάγγελου Κασαλιά από μέλους του Δ.Σ. της Ένωσής μας, έγινε κατά τρόπο παράτυπο, αντισυναδελφικό και αντιδεοντολογικό, μετά από αυθαίρετη και εσφαλμένη ερμηνεία του καταστατικού από το κατ΄ ευφημισμό ενωτικό Προεδρείο. Είναι προφανές ότι το καταστατικό προβλέπει ασυμβίβαστο για τα μέλη του Δ.Σ. που είναι αποσπασμένα σε θέση εξάρτησης από την εκτελεστική εξουσία (όπως ο σύμβουλος του Υπουργού) και όχι, βεβαίως, σε θέση που ασκεί αμιγώς υπηρεσιακά καθήκοντα, ως εποπτεύων Δικαστής ή Εισαγγελέας.

Διαβάστε περισσότερα ...

 

Των μελών του Δ.Σ. της ΕΔΕ:

1. Χρήστου Τζανερρίκου, Προέδρου Εφετών

2. Ευάγγελου Κασαλιά, Αντεισαγγελέα Εφετών

3. Χαράλαμπου Μαυρίδη, Εφέτη

4. Χρήστου Παπαδήμα, Πρωτοδίκη

5. Σταματίας Γκαρά, Ειρηνοδίκη

27-9-2016

---------------------------------------------

Η 20η Σεπτεμβρίου 2016 θα γραφτεί με τα μελανότερα χρώματα στην ιστορία της Ένωσής μας. Και τούτο γιατί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. τα μέλη του ετερόκλητου, κατ’ ευφημισμόν αποκαλούμενου «ενωτικού Προεδρείου», επιδεικνύοντας αναίτιο και άκρατο ρεβανσισμό, φανατισμό και μισαλλοδοξία, αποφάσισαν την αποπομπή από μέλος του Δ.Σ. του πανηγυρικά εκλεγέντος σ’ αυτό Αντεισαγγελέα Εφετών Ευάγγελου Κασαλιά και τον διορισμό – ανάδειξη μέλους του Δ.Σ. του Αντεισαγγελέα Εφετών Ευστάθιου Βεργώνη.

Η ανωτέρω απόφαση – όνειδος είναι πρωτοφανής στα χρονικά της ΕΔΕ. Αφενός μεν αντιβαίνει ευθέως στις διατάξεις του νέου καταστατικού, καθόσον δεν τίθεται παντάπασι θέμα ασυμβίβαστου, σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ.7 του νέου Καταστατικού της Ε.Δ.Ε, δεδομένου ότι ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις, προβλέπουν υποχρεωτικά την τοποθέτηση Εισαγγελικών Λειτουργών σε διάφορες θέσεις, μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, για να ασκούν τα εισαγγελικά τους καθήκοντα, ως εποπτεύοντες την δημόσια διοίκηση, κατά τρόπο ώστε, με την παρουσία τους να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών, και, αναμφίβολα, δεν υπάγονται στην εκτελεστική εξουσία όπως ψευδώς και αβάσιμα ισχυρίζονται τα μέλη τουμειοψηφικού Προεδρείου της Ε.Δ.Ε. (αντιτρομοκρατική, συνθήκη Schengen, οικονομικοί Εισαγγελείς, Εισαγγελείς φυλακών κλπ). Ειδικότερα, ο Αντεισαγγελέας Εφετών Ευάγγελος Κασαλιάς τοποθετήθηκε με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου στην θέση του Εισαγγελέα της Ε.Υ.Π, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 3 του ν.3649/2008, προκειμένου να ελέγχει τη νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών δράσεων της, που αφορούν θέματα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και δεν ασκεί, βεβαίως, καθήκοντα τα οποία υπάγονται άμεσα στην εκτελεστική εξουσία, όπως είναι παραδείγματος χάριν του συμβούλου Υπουργού, θέση η οποία αναμφισβήτητα υπάγεται στην εκτελεστική εξουσία, δηλονότι στην τελευταία μπορεί να τοποθετηθεί οποιοσδήποτε νομικός και όχι, απαραίτητα, Δικαστικός Λειτουργός. Εκτελεί δε αμιγώς εισαγγελικά καθήκοντα, μη υπαγόμενος σε καμία περίπτωση στην υπηρεσία της εκτελεστικής εξουσίας, ασχέτως εάν τα μέλη των υποομάδων του Προεδρείου ερμηνεύουν αυθαίρετα τη σχετική διάταξη του νέου καταστατικού, η οποία προβλέπει ότι: «η ιδιότητα του μέλους του ΔΣ είναι ασυμβίβαστη με την άσκηση καθηκόντων, κατόπιν αποσπάσεως στο Υπουργείο Δικαιοσύνης κατά τις προβλέψεις του ΚΟΔΚΔΛ ή άλλων γενικών ή ειδικών σχετικών διατάξεων ή σε άλλη Υπηρεσία υπαγόμενη στην εκτελεστική εξουσία». Αφετέρου, η αυθαίρετη αυτή απόφασή τους, έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την ψήφο των συναδέλφων στις τελευταίες αρχαιρεσίες, όπου ο Εισαγγελέας Κασαλιάς, εξελέγη 11ος με 439 ψήφους, σε αντίθεση με τον Ευστάθιο Βεργώνη ο οποίος κατετάγη 19ος μη εκλεγόμενος, με 311 ψήφους, παρά το γεγονός ότι τα μέλη του δήθεν ενωτικού προεδρείου διατυμπάνιζαν σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ότι δήθεν ο Ευάγγελος Κασαλιάς είχε ασυμβίβαστο.

Το ετερόκλητο, δήθεν ενωτικό Προεδρείο με την ανωτέρω απόφαση – προγραφή του, απώλεσε κάθε ίχνος δημοκρατικής νομιμοποίησης, καταδεικνύοντας τον πραγματικό σκοπό των μελών του, που δεν είναι άλλος από τη σύμπτυξη παράνομης – νόθας όσο το δυνατόν πιο ευρείας πλειοψηφίας, με την με κάθε τρόπο εκλογή ως μελών του Δ.Σ. των μελών των υποομάδων που το απαρτίζουν, επικαλούμενο οποιαδήποτε αντικαταστατική και προσχηματική αιτιολογία, σε βάρος των πανηγυρικά εκλεγέντων μελών της πλειοψηφίας και ενάντια στη βούληση των εκλογέων – συναδέλφων. Και πράττουν τούτο σε δύσκολες εποχές για τους Δικαστικούς Λειτουργούς, όπου απαιτείται σύμπνοια και κοινός αγώνας όλων, κατηγορώντας, μάλιστα, εντελώς αβάσιμα την ομάδα μας ότι ενεργεί διχαστικά, αποφεύγοντας να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Ιδιαίτερη σημασία έχει τόσο η θέση που πήρε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, με τη σχετική, από 26-9-2016 ανακοίνωσή της, όπως, επίσης και η ομοίως από 26-9-2016 ανακοίνωση των μελών της ομάδας των αδελφών Σεβαστίδη, Κωνσταντίνου Σαργιώτη, Χριστίνας Σαλάππα και Μαρίας Κουβαρά, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο «Δικαστής», οι οποίοι, σχολιάζουν πολύ αρνητικά (όπως, άλλωστε, και η συντριπτική πλειοψηφία του δικαστικού Σώματος) την ανωτέρω απόφαση περί αποπομπής του Ευάγγελου Κασαλιά, η οποία είναι αντικαταστατική, αντισυναδελφική και ασυμβίβαστη με το δικαστικό ήθος. Είναι δε απορίας άξιο πως κάποια από τα μέλη του ψευδεπίγραφου ενωτικού προεδρείου, που σε προγενέστερες περιόδους, όντες απλά μέλη του Δ.Σ., είχαν την άποψη να εισάγονται όλα τα σοβαρά, όπως το παρόν, ζητήματα προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση, τώρα έσπευσαν να αποφασίσουν, στα πλαίσια της συνεδρίασης του Δ.Σ., με συνοπτικές διαδικασίες, έχοντας, μάλιστα, έτοιμο στον προθάλαμο της αίθουσας συνεδρίασης και τον αντικαταστάτη του Ευάγγελου Κασαλιά.

 

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στους παραχαράκτες της εντολής των συναδέλφων να επιτύχουν τα σχέδιά τους και ότι θα αγωνιστούμε για την ανατροπή του ανοσιουργήματος που διεπράχθη, στεκόμενοι στο πλευρό του Αντεισαγγελέα Εφετών Ευάγγελου Κασαλιά, ο οποίος, φυσικά, ποτέ δεν απώλεσε την ιδιότητά του ως μέλος του Δ.Σ. της Ένωσής μας.

Με έκδηλη ανησυχία και έντονη αμηχανία παρακολουθούμε όλοι εμείς, τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, να διχάζει το ΔΣ το ζήτημα της ύπαρξης ασυμβίβαστου ή μη στο πρόσωπο συγκεκριμένου μέλους του διοικητικού συμβουλίου λόγω ανάληψης διοικητικών (κατ' άλλους δικαστικών) καθηκόντων, ή άλλως το ερώτημα «ποια η αληθής φύσις των καθηκόντων του εισαγγελέα στην ΕΥΠ και εάν αυτά είναι δικαστικά ή διοικητικά;», προβληματισμός που μοιάζει να σκιάζει κάθε άλλο ζήτημα, από αυτά που απασχολούν όλους εμάς και να φορτώνει με βαριά σύννεφα τον ορίζοντα της Ένωσής μας.

Διαβάστε περισσότερα ...

ΔΗΛΩΣΗ

ΜΕΛΩΝ Δ.Σ της ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

Διαπιστώνουμε, αναφορικά με το πρώτο θέμα συζήτησης της συνεδρίασης του Δ.Σ της Ε.Δ.Ε που πρόκειται να λάβει χώρα στις 20-9-2016, τις συνεχιζόμενες αντιδημοκρατικές και αντιδεοντολογικές μεθοδεύσεις, τις οποίες χρησιμοποιούν τα μέλη του μειοψηφικού Προεδρείου της Ε.Δ.Ε, προκειμένου να αλλοιώσουν, προς όφελός τους, το εκλογικό αποτέλεσμα των τελευταίων αρχαιρεσιών, που μας ανέδειξε ως πλειοψηφική ομάδα συμβούλων στο Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.

Ειδικότερα, επανέρχονται και θέτουν ως πρώτο θέμα, (ως εάν αυτό να είναι μείζον, στον παρόντα χρόνο, για τους συναδέλφους μας Δικαστές και Εισαγγελείς),στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ για το νέο δικαστικό έτος, το ζήτημα, το οποίο επικαλούνταν σε όλη την προεκλογική περίοδο Απριλίου και Μαΐου 2016, σε βάρος του υποψήφιου και νυν μέλους του ΔΣ, Αντεισαγγελέα Εφετών Ευαγγέλου Κασαλιά, ότι δήθεν είχε ασυμβίβαστο σχετικά με την ιδιότητα μέλους του Δ.Σ της Ε.Δ.Ε, παρά το γεγονός ότι οι συνάδελφοι με την ψήφο τους, αγνόησαν τον ισχυρισμό τους και τον ανέδειξαν πρώτο σε αριθμό ψήφων Εισαγγελικό Λειτουργό για μέλος του ΔΣ, με μεγάλη διαφορά ψήφων από τους δύο άλλους υποψήφιους Εισαγγελικούς Λειτουργούς. (439 ψήφοι έναντι 311 ψήφων του δευτέρου υποψήφιου και 240 του τρίτου υποψήφιου).

Διαβάστε περισσότερα ...

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μέλη του αυτοαποκαλούμενου ενωτικού προεδρείου του Δ.Σ. της Ένωσής μας

 

Με μεγάλη δυσαρέσκεια, πληροφορήθηκα από συναδέλφους, ότι έχετε αναρτήσει, σε διαδικτυακό τόπο, κείμενό σας, στο οποίο κάνετε ρητή αναφορά στο όνομά μου, προσβάλλοντας την προσωπικότητά μου και αμφισβητώντας την προσφορά μου, κατά τη διάρκεια της 4ετούς θητείας μου στο Προεδρείο της Ε.Δ.Ε..

Είναι γνωστό σ’ όλους τους συναδέλφους, ότι τόσο ως μέλος του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε., όσο και κατά την άσκηση των υπηρεσιακών μου καθηκόντων, μοναδικός μου σκοπός ήταν και εξακολουθεί να είναι η διαφύλαξη και η αναβάθμιση του Κύρους της Δικαιοσύνης, η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας των Λειτουργών αυτής, η ισότητα μεταξύ των συναδέλφων και η εκτέλεση των καθηκόντων τους σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον, προστατευμένοι από κακόβουλες και άδικες διώξεις. Θεωρώ, ότι ο αγώνας μου για Δικαιοσύνη, Ισότητα, Διαφάνεια αναγνωρίζεται από τους συναδέλφους, οι οποίοι, πριν από τέσσερα έτη, με περιέβαλαν με την εμπιστοσύνη τους και στις πρόσφατες αρχαιρεσίες της Ένωσής μας ανανέωσαν την εντολή στο πρόσωπό μου.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Προεδρείο της Ε.Δ.Ε. μεγάλος αριθμός Εισαγγελικών Λειτουργών, μέλη της αδελφής Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, ενεγράφησαν ως πλήρη μέλη και στην Ε.Δ.Ε., στα πλαίσια της προσπάθειάς μου καθώς και των λοιπών μελών του Προεδρείου για αρμονική συνεργασία των δύο Ενώσεων και ισχυροποίησή τους αλλά και προς ένδειξη αναγνώρισης των προσπαθειών μου προς διαφύλαξητων συμφερόντων των συναδέλφων.

Οποιεσδήποτε αναληθείς, προσβλητικές και ατεκμηρίωτες, φραστικές ή άλλου βολές κατά του προσώπου μου, είναι βέβαιο ότι θα πέσουν στο κενό.

Το ήθος μου δεν μου επιτρέπει να προβώ σε περαιτέρω ενέργειες.

Διαβεβαιώνω δε τους συναδέλφους Εισαγγελικούς και Δικαστικούς Λειτουργούς ότι με τον ίδιο ζήλο, που με χαρακτήριζε έως σήμερα, θα εξακολουθήσω να αγωνίζομαι προς προάσπιση των αξιών του Δικαστικού Σώματος.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, η εμπιστοσύνη που μου δείξατε, για μια ακόμα φορά, με τιμά, αλλά πάνω απ’ όλα μου δημιουργεί μεγάλο αίσθημα ευθύνης. Σας υπόσχομαι, ότι δεν θα διαψεύσω τις προσδοκίες σας και θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις και με οποιονδήποτε τρόπο μπορώ για την επίλυση των προβλημάτων της Δικαιοσύνης.

 

Ευάγγελος Κασαλιάς

 

ΥΣ. Παρακαλώ να διανεμηθεί στα μέλη των Εφετειακών Επιτροπών και ν’ αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ε.Δ.Ε.

 

 

Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη, Προέδρου Πρωτοδικών, μέλους του ΔΣ της ΕΔΕ

Αθήνα, 26-6-2016

Δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδαdikastis.gr ανακοίνωση υπό τον τίτλο΄΄Οιπροσπάθειες υπονόμευσης του Νέου Προεδρείου θα πέσουν στο κενό΄΄. Οι συνάδελφοι,
κατά την άποψη μου, θεωρούν εσφαλμένα ως υπονόμευση την άσκηση κριτικής απέναντι σε διαδικασίες, οι οποίες ακολουθήθηκαν και είναι γνωστές σε όλους μας. Η κριτική αυτή από εμένα προσωπικά και όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο ασκήθηκε μόνο μία φορά στις 10-6-2016 και έκτοτε ουδέποτε επανήλθα. Όπως, επίσης, οι συνάδελφοι θέλουν να παραγνωρίζουν το γεγονός, εφόσον εξακολουθούν και επιμένουν στην πιστή τήρηση των διατάξεων του καταστατικού και το επαναλαμβάνουν για άλλη μία φορά και στη χθεσινή τους ανακοίνωση, ότι τόσο η αποστολή της πρόσκλησης όσο και η ίδια η πρόσκληση για τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΔΕ της 22-6-2016 δεν διενεργήθηκαν σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 15 του καταστατικού της Ενώσεως με αποτέλεσμα να συντρέχει νόμιμη περίπτωση αναστολής της προόδου της όποιας διαδικασίας. Πάντοτε πίστευα ότι οι αγώνες δίδονται μέσα από τα συλλογικά όργανα κατόπιν, όμως προσκλήσεων, που διασφαλίζουν την παρουσία μας στις συνεδριάσεις του ΔΣ με βάση τις αρχές της καλής πίστης και δεν εξαρτούν αυτήν την παρουσία από την τύχη.

Διαβάστε περισσότερα ...

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Αθήνα, 23-6-2016

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

 

Από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου επιδόθηκε εξώδικη δήλωση-πρόσκληση προς τον Ανδρέα Βγενόπουλο και τον Τηλεοπτικό Σταθμό SKY, με την οποία καλούνται, όπως εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών αποκαταστήσουν την προσβολή της προσωπικότητάς της, η οποία συντελέσθηκε με την από 11-5-2016 συνέντευξη τύπου, που δόθηκε από τον πρώτο, και που μεταδόθηκε, σε απευθείας κάλυψη, από τον δεύτερο, ανακαλώντας ρητά όσα αναφέρθηκαν περί δήθεν εμπλοκής της «για την πιθανολογούμενη τέλεση αξιοποίνων πράξεων» και περί αντικαταστάσεως του Αντιπροέδρου του Ποινικού Τμήματος, η οποία έγινε κατά τρόπο απόλυτα νόμιμο και διαφανή, λόγω επικείμενης συνταξιοδότησής του, όπως γίνεται πάντοτε για όλους τους συνταξιοδοτούμενους. Η αποκατάσταση ζητείται να γίνει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, και με την ίδια δημοσιότητα, που έγινε η προσβολή.

Η Πρόεδρος επισημαίνει στο εξώδικό της ότι τα καταγγελθέντα είναι ψευδέστατα, συκοφαντικά και δυσφημιστικά και συνιστούν μία κακοστημένη σκευωρία εις βάρος της καθώς και ότι έχει στοχοποιηθεί από ορισμένα πρόσωπα.

Προσθέτει δε ότι απόδειξη της προσωπικής στοχοποίησής της, αποτελεί το γεγονός ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος, δεν αρκέσθηκε να καταθέσει, ενώπιον της Εισαγγελίας μηνυτήρια αναφορά εις βάρος της, αλλά έσπευσε, πριν ακόμη διερευνηθεί αυτή, ως προς την βασιμότητά της, από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, να εμφανισθεί δημόσια σε συνέντευξη τύπου, που μεταδόθηκε ζωντανά, σε απευθείας σύνδεση με τον τηλεοπτικό σταθμό SKY και να δηλώσει όλα τα καταγγελθέντα ψευδή, συκοφαντικά και δυσφημιστικά εις βάρος της γεγονότα, και ότι με τον τρόπο αυτό, έγινε προσπάθεια να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα στις εις βάρος της συκοφαντικές καταγγελίες, πριν καν αυτές ελεγχθούν από τα αρμόδια όργανα, αποδεικνυομένου, έτσι, ότι ο σκοπός της προσπάθειας ήταν η σπίλωση του προσώπου της και η αμφισβήτηση της δικαστικής της ακεραιότητας.

 

Τέλος, υπογραμμίζει ότι αφού ανέμενε επί εύλογο, κατά την κρίση της, χρονικό διάστημα (ενός μηνός), ότι εκείνοι, κατά των οποίων απευθύνεται το εξώδικο θα αναλογίζονταν το μέγεθος της σοβαρότητας των ενεργειών τους και θα αποκαθιστούσαν την εις βάρος της προσβολή, κοινοποιεί προς αυτούς το παρόν, δηλώνοντας, ότι, σε περίπτωση απράκτου της ταχθείσας προθεσμίας, θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, προς αποκατάσταση της προσβολής του προσώπου της και της δικαστικής της υπόστασης.

 

ΔΗΛΩΣΗ -  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

των μελών της ομάδας πλειοψηφίας του ΔΣ

της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

 

 

Αθήνα,  22  Ιουνίου 2016

 

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Μέλη του αυτοαποκαλούμενου ενωτικού προεδρείου

του ΔΣ της Ένωσής μας.

 

 

Ι. Δηλώνουμε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ δεν θα παραστούμε, θέλοντας έτσι να εκφράσουμε, με τρόπο συμβολικό, την έντονη διαμαρτυρία τόσο την δική μας, όσο και μεγάλου αριθμού συναδέλφων, για την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος και την παραβίαση των δημοκρατικών αρχών, με την συγκρότηση του δήθεν ενωτικού Προεδρείου, δια του συνασπισμού των τριών μικρών ομάδων και αποκλεισμό της ομάδας της πλειοψηφίας των επτά εδρών.

Επιπλέον αυτού, η απουσία μας από τη σημερινή συνεδρίαση οφείλεται και στο γεγονός ότι όλοι μας έχουμε υποχρεώσεις, οι οποίες δεν επιδέχονται αναβολή, τόσο υπηρεσιακές, στα εκτός Αθηνών Δικαστήρια, όπου, ως γνωστόν τρεις από εμάς υπηρετούμε, όσο και άλλες προσωπικές και οικογενειακές.

Το παραπάνω γεγονός, της υπηρεσιακής μας απασχόλησης, μολονότι, ασφαλώς, θα μπορούσατε να γνωρίζετε, το παραγνωρίσατε και αγνοήσατε επιδεικτικά όλους εμάς, αφού καμία συνεννόηση ή επαφή δεν είχατε μαζί μας, αναφορικά με την ημέρα και ώρα της παρούσας συνεδρίασης.

Έτσι, λοιπόν, εντελώς αντιδεοντολογικά και αντισυναδελφικά ενεργώντας, συγκαλέσατε το ΔΣ για σήμερα, μεσούσης της εργάσιμης εβδομάδας, χωρίς καμία προσυνεννόηση μαζί μας, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά και μόνο τις δικές σας υπηρεσιακές και άλλες υποχρεώσεις, ως εάν όλοι εμείς να είμαστε ανύπαρκτα πρόσωπα.

Σας θυμίζουμε, βέβαια, ότι το αντίθετο πράξατε προκειμένου να καθορίσετε την ημερομηνία της πρώτης συνεδρίασης του ΔΣ,  κατά την οποία σας ενδιέφερε να καταλάβετε, απρόσκοπτα και άμεσα, όπως και έγινε, τις, προσυμφωνημένες, θέσεις του δήθεν ενωτικού προεδρείου, μη διακινδυνεύοντας την έλλειψη καταστατικής απαρτίας και συγκεκριμένα αρχίσατε να συνεννοείσθε μαζί μας, προσωπικά αλλά και μέσω της γραμματείας της Ένωσης, για την ανεύρεση του, πλέον κατάλληλου, προς τούτο, χρόνου από την επομένη ημέρα της ανακοίνωσης του αποτελέσματος των αρχαιρεσιών.

Ενόψει, λοιπόν, όλων αυτών των αντιδεοντολογικών και αντισυναδελφικών συμπεριφορών, που συνεχίζετε να επιδεικνύετε έναντί μας, μέχρι και σήμερα, σας γνωρίζουμε ότι του λοιπού δεν θα παριστάμεθα σε καμία συνεδρίαση του ΔΣ, εάν προηγουμένως δεν έχετε συνεννοηθεί μαζί μας, είτε προσωπικά, είτε μέσω της γραμματείας της Ένωσής μας, αναφορικά με την ημέρα και ώρα αυτής, ώστε να ρυθμίζουμε κι’ εμείς αναλόγως τις υπηρεσιακές και λοιπές υποχρεώσεις μας.

Και μη σπεύσετε, όπως συνηθίζατε στο παρελθόν, να μας καταγγείλετε και πάλι, πράγμα που πολύ θα σας διευκόλυνε τώρα, ότι με την απουσία μας δυσχεραίνουμε τη λειτουργία του ΔΣ και τη λήψη αποφάσεων, γιατί έμπρακτα έχουμε αποδείξει και η πλειοψηφία των συναδέλφων μας άριστα γνωρίζει ότι, τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν, αποτελούσε και αποτελεί ύψιστο σκοπό και μόνη επιδίωξή μας, η επίτευξη των καταστατικών σκοπών της Ένωσής μας, μέσω της εύρυθμης λειτουργίας του ΔΣ της, την οποία, εύρυθμη λειτουργία, δυναμιτίζετε με συμπεριφορές σας, όπως οι προαναφερθείσες.

ΙΙ. Σχετικά με το Δελτίο Τύπου της Ένωσής μας, επισημαίνουμε ότι: Οι δηλώσεις πολιτικών παραγόντων, οι οποίες θέτουν σε αμφισβήτηση την ακεραιότητα των Δικαστικών Λειτουργών, κατά τρόπο γενικό και αόριστο, είναι απαράδεκτες και ανεπίτρεπτες. Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ.  Παύλος Πολάκης, μετά την παραγγελία της Εισαγγελικής Αρχής, οφείλει να παραδώσει άμεσα όσα στοιχεία έχει για συγκεκριμένες υποθέσεις, στις οποίες αναφέρεται.

Σημειώνεται, όμως, ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζονται θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος (άρθρα 36, 37 και 82), τα οποία καθορίζουν και διαχωρίζουν τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος, στην προκειμένη περίπτωση, ουδεμία αρμοδιότητα έχει να παρέμβει για τις δηλώσεις υπουργού και εκείνες (αρμοδιότητες) του Προέδρου της Κυβερνήσεως, ούτε ότι όλες οι άλλες δικαστικές ενώσεις διαχωρίζουν τη θέση τους, εκδίδοντας δική τους κοινή ανακοίνωση (από 18 Ιουνίου 2016), για το ίδιο ζήτημα.

ΙΙΙ. Τέλος, αναφορικά δε με την από 11 Ιουνίου, ώρα 09:08 «Κοινή ανακοίνωση για τη συγκρότηση ενωτικού προεδρείου», που έχετε εκδώσει, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Τα οκτώ μέλη των τριών μικρών ομάδων, που εξελέγητε κατά τις εκλογές της Ένωσης της 22ης και 29ης Μαΐου 2016 στο Δ.Σ, προχωρήσατε σε συγκρότηση κατ’ ευφημισμόν ενωτικού προεδρείου, αποκλείοντας από αυτό, κατά τρόπο αντιδημοκρατικό και αυθαίρετο τα επτά εκλεγέντα μέλη της μεγάλης υπό τον Πρόεδρο Εφετών Χρήστο Τζανερρίκο ομάδας. Εκδώσατε δε,  μετά τη συγκρότηση, κοινή ανακοίνωση, στην οποία, συναισθανόμενοι, προφανώς, το ανοσιούργημα που διαπράξατε, επιχειρείτε, με έωλα επιχειρήματα, να εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους περιφρονήσατε την εντολή του Δικαστικού Σώματος για κοινό προεδρείο, θέτοντας εκποδών την ομάδα της πλειοψηφίας των 7 εδρών από τη δήθεν ενωτικό Προεδρείο.

Ειδικότερα: Αναφέρετε ότι ανατέθηκε η θέση του Προέδρου της Ένωσης στον Χριστόφορο Σεβαστίδη, ότι κριτήριο για τις θέσεις του Προεδρείου ήταν ο αριθμός των ψήφων και ότι προτάθηκε θέση Αντιπροέδρου στην Εφέτη Μαργαρίτα Στενιώτη, δεύτερη σε ψήφους και «εκπρόσωπο της ομάδας της». Δεν εξηγείται, όμως, εάν επιτρέπεται τρίτα πρόσωπα να καθορίζουν κατά τρόπο όλως αυθαίρετο, ποιος είναι ο εκπρόσωπος της άλλης ομάδας, αγνοώντας τον επικεφαλής Πρόεδρο Εφετών Χρήστο Τζανερρίκο, ούτε επίσης εξηγείται πως και με ποια κριτήρια επιλέχθηκε ο έβδομος σε αριθμό ψήφων Τάκης Λυμπερόπουλος, επικεφαλής της μικρής ομάδας των τριών εδρών και αντίθετα αποκλείσθηκε παντελώς από το Προεδρείο ο Πρόεδρος της μεγάλης ομάδας των επτά εδρών και αγνοήθηκαν οι πέμπτος και έκτος σε αριθμό ψήφων, κ.κ. Βουλγαρίδης και Μαυρίδης, μέλη και αυτοί της πλειοψηφούσας ομάδας των επτά εδρών, ενώ αντίθετα ανέλαβαν θέσεις οι δέκατος πέμπτος, δέκατη τρίτη και δωδέκατη σε αριθμούς ψήφων, κ.κ. Φούκας, Ερμίδου και Δεμέστιχα αντίστοιχα. Σημειωτέον ότι ο Πρόεδρος Εφετών κ. Χρήστος Τζανερρίκος τηλεφώνησε στον Χριστόφορο Σεβαστίδη, ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε, προφανώς διότι είχε εξαρχής επιλέξει τις δύο άλλες μικρές ομάδες, για να σχηματίσουν το Προεδρείο, παραβιάζοντας κάθε δημοκρατική αρχή και αλλοιώνοντας το εκλογικό αποτέλεσμα. Και, αφού πρώτα είχαν διανείμει όλες τις υπόλοιπες θέσεις του Προεδρείου μεταξύ τους, απευθύνθηκε επιλεκτικά και προσωπικά στην Εφέτη Μαργαρίτα Στενιώτη και της πρότεινε θέση Αντιπροέδρου, η δε επικαλούμενη άρνησή της δεν σημαίνει βεβαίως, σε καμία περίπτωση, άρνηση της ομάδας να καταλάβει θέσεις στο Προεδρείο.

Επίσης, με την κατάφορη αυτή παραβίαση των δημοκρατικών αρχών οι τρεις μικρές ομάδες απέβλεψαν και τελικά κατόρθωσαν να μην υπάρχει ουδεμία εκπροσώπηση στο Προεδρείο από τον ανώτατο βαθμό, παρότι εξελέγη ως μέλος του Δ.Σ. ο Πρόεδρος Εφετών κ. Χρήστος Τζανερρίκος, ο οποίος, ως επικεφαλής της πλειοψηφούσας ομάδας των επτά εδρών, δικαιούταν τη θέση του Προέδρου, αλλά επίσης και ουδεμία εκπροσώπηση του Εισαγγελικού Κλάδου, αφού επίσης αποκλείστηκε από το Προεδρείο ο μόνος εκλεγείς εκ των υποψηφίων Εισαγγελέων, Αντεισαγγελέας Εφετών Ευάγγελος Κασαλιάς, περιφρονώντας και προσβάλλοντας με τον τρόπο αυτό τόσο τους δικαστές του ανώτατου βαθμού, όσο και σύσσωμο τον Εισαγγελικό Κλάδο.

Πέραν όμως αυτού υποβαθμίστηκε το κύρος και η προς τα έξω εκπροσώπηση της Ένωσής μας (η μεγαλύτερη και αρχαιότερη από τις δικαστικές ενώσεις), αφού για πρώτη φορά δεν εκπροσωπείται από ανώτατο δικαστή ως πρόεδρο αυτής, όπως συνέβαινε συνεχώς τα τελευταία τριάντα χρόνια, αλλά αντίθετα για πρώτη φορά εκπροσωπείται από δικαστή του πρώτου βαθμού. Σημειωτέον ότι όλες οι άλλες δικαστικές ενώσεις έχουν ως πρόεδρο ανώτατο δικαστή (οι Ενώσεις του ΣτΕ, του Ελεγκτικού Συνεδρείου και του Ν.Σ.Κ. Σύμβουλο, η Ένωση Εισαγγελέων Εισαγγελέα Εφετών και η Ένωση Δ.Δ. Πρόεδρο Εφετών).

 

Χρήστος Τζανερρίκος, Πρόεδρος Εφετών

Χαράλαμπος Μαυρίδης, Εφέτης

Ευάγγελος Κασαλιάς, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών

Χρήστος Παπαδήμας, Πρωτοδίκης

Σταματία Γκαρά – Δημουλέα, Ειρηνοδίκης

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ευάγγελου Κασαλιά

Αντεισαγγελέας Εφετών και μέλος του νεοεκλεγέντος Δ.Σ της Ε.Δ.Ε

 

Σήμερα 10-6-2016, εκλέχθηκε το προεδρείο της Ε.Δ.Ε και μετά τον συνασπισμό των τριών μικρότερων ομάδων που εξέλεξαν 3,3,2 μέλη έθεσαν στην γωνία την μεγαλύτερη ομάδα των 7 μελών και εξέλεξαν πρόεδρο τον Χριστόφορο Σεβαστίδη και αντιπροέδρους τους Παναγιώτη Λυμπερόπουλο και Βαρβάρα Πάπαρη. Επίσης, παντελώς αγνόησαν την συμμετοχή των εισαγγελέων στην ένωση και παρά το γεγονός, ότι, τόσο κατά τις δύο αμέσως προηγούμενες θητείες αλλά και πάντοτε, κατά το παρελθόν, διδόταν οπωσδήποτε η θέση ενός εκ των δύο αντιπροέδρων σε εισαγγελικό λειτουργό, για πρώτη φορά το παρόν «δήθεν ενωτικό Προεδρείο», περιφρόνησε τον εισαγγελικό κλάδο και δεν απηύθυνε, έστω και προσχηματικά πρόταση στον μόνο εκλεγέντα εισαγγελέα να συμμετάσχει στο Προεδρείο.  Φαίνεται ότι για κάποιους δικαστές, η μικρότερη δύναμη σε αριθμό των εισαγγελικών λειτουργών είναι αμελητέα αριθμητική ποσότητα ή δεν θεωρούν αυτούς, συναδέλφους τους, δηλαδή δικαστικούς λειτουργούς. Συνεπώς, καταγγέλλω την αντιδημοκρατική αυτή συμπεριφορά που μας επιστρέφει σε προγενέστερο χρονικό διάστημα, όταν οι εισαγγελείς δεν είχαν κριθεί με βάση το Σύνταγμα δικαστικοί λειτουργοί και καλώ σε συσπείρωση τους συναδέλφους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να αλλάξει η απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

 

Ευάγγελος Κασαλιάς

 

Αντεισαγγελέας Εφετών και μέλος του νεοεκλεγέντος Δ.Σ της Ε.Δ.Ε

 

Αθήνα, 10-6-2016

 

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση προς συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ, που προέκυψε από τις εκλογές της 22ας και 29ηςΜαΐου 2016, καταθέσαμε εγγράφως, κατά τη διάρκεια της σχετικής συνεδρίασης, τις προτάσεις και απόψεις μας οι οποίες είναι οι εξής:

Διαβάστε περισσότερα ...

Πρώτος ήρθε στις προτιμήσεις των συναδέλφων της ο συνδυασμός της σημερινής προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτας Στενιώτη κατά τις πρόσφατες εκλογές (22 και 29 Μαΐου 2016), ενώ πρώτος σε σταυρούς είναι ο Χριστόφορος Σεβαστίδης (705 σταυροί) και δεύτερη η κυρία Στενιώτη (699 σταυροί). Ακολουθούν ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης (τρίτος με 673 σταυρούς), Νικόλαος Σαλάτας (τέταρτος με 636 σταυρούς) και πέμπτος ο Κωνσταντίνος Βουλαγαράκης (με 555 σταυρούς).

Διαβάστε περισσότερα ...

Τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου , που εξελέγησαν , από τις αρχαιρεσίες της 22αςκαι 29ηςΜαΐου 2016 είναι τα εξής , κατά σειρά ψήφων:

Α. ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Ψήφοι
1
ΣΕΒΑΣΤΙΔΗΣ
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
Πρόεδρος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης
705
2
ΣΤΕΝΙΩΤΗ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
Εφέτης  Αθηνών
699
3
ΣΕΒΑΣΤΙΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών
673
4
ΣΑΛΑΤΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Εφέτης Αθηνών
636
5
ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών
555
6
ΜΑΥΡΙΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
Εφέτης Ιωαννίνων
529
7
ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Εφέτης Αθηνών
509
8
ΠΑΠΑΡΗ
ΒΑΡΒΑΡΑ
Εφέτης Λάρισας
508
9
ΓΚΑΡΑ-ΔΗΜΟΥΛΕΑ
ΣΤΑΜΑΤΙΑ
Ειρηνοδίκης Λάρισας
486
10
ΤΖΑΝΕΡΡΙΚΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ
Πρόεδρος Εφετών Θράκης
449
11
ΚΑΣΑΛΙΑΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Αντεισαγγελέας Εφετών Πειραιά
439
12
ΔΕΜΕΣΤΙΧΑ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Ειρηνοδίκης  Αθηνών
365
13
ΕΡΜΙΔΟΥ
ΑΚΡΙΒΗ
Ειρηνοδίκης Αθηνών
363
14
ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ
Πρωτοδίκης Αθηνών
360
15
ΦΟΥΚΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Πρωτοδίκης Αθηνών
359
 
Β. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
16
ΠΑΤΡΩΝΑ
ΘΩΜΑΪΤΣΑ
Πρόεδρος Εφετών Δωδεκανήσου
353
17
ΣΧΟΙΝΟΧΩΡΙΤΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Εφέτης Αθηνών
331
18
ΠΑΛΑΜΙΔΗ
ΜΑΡΙΑ-ΦΑΝΗ
Πρόεδρος Πρωτοδικών Χαλκίδας
325
19
ΒΕΡΓΩΝΗΣ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών
311
20
ΚΟΥΒΑΡΑ
ΜΑΡΙΑ
Ειρηνοδίκης Λαυρίου
311
21
ΚΩΝΣΤΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Πρόεδρος Πρωτοδικών Τρικάλων
302
22
ΜΠΕΤΣΙΚΩΚΟΥ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών
275
23
ΚΑΣΙΜΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Πρωτοδίκης Κορίνθου
269
24
ΣΑΛΑΠΠΑ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Πρωτοδίκης  Αθηνών
252
25
ΣΤΡΑΓΑΛΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών
240
26
ΚΑΤΣΟΥΛΙΔΗ
ΙΩΑΝΝΑ
Πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών
240
27
ΣΧΟΙΝΟΠΟΙΟΥ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Πρόεδρος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης
231
28
ΣΤΑΜΟΛΕΚΑ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Πρωτοδίκης Αθηνών
222
29
ΛΙΑΡΟΥ
ΚΑΣΣΙΑΝΗ
Εφέτης Αθηνών
220
30
ΖΙΓΚΟΛΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης
126

 

ΔΗΛΩΣΗ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

των μελών της ομάδας πλειοψηφίας του ΔΣ

της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2016

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Μέλη του αυτοαποκαλούμενου ενωτικού προεδρείου

του ΔΣ της Ένωσής μας.

Ι. Δηλώνουμε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ δεν θα παραστούμε, θέλοντας έτσι να εκφράσουμε, με τρόπο συμβολικό, την έντονη διαμαρτυρία τόσο την δική μας, όσο και μεγάλου αριθμού συναδέλφων, για την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος και την παραβίαση των δημοκρατικών αρχών, με την συγκρότηση του δήθεν ενωτικού Προεδρείου, δια του συνασπισμού των τριών μικρών ομάδων και αποκλεισμό της ομάδας της πλειοψηφίας των επτά εδρών.

Επιπλέον αυτού, η απουσία μας από τη σημερινή συνεδρίαση οφείλεται και στο γεγονός ότι όλοι μας έχουμε υποχρεώσεις, οι οποίες δεν επιδέχονται αναβολή, τόσο υπηρεσιακές, στα εκτός Αθηνών Δικαστήρια, όπου, ως γνωστόν τρεις από εμάς υπηρετούμε, όσο και άλλες προσωπικές και οικογενειακές.

Το παραπάνω γεγονός, της υπηρεσιακής μας απασχόλησης, μολονότι, ασφαλώς, θα μπορούσατε να γνωρίζετε, το παραγνωρίσατε και αγνοήσατε επιδεικτικά όλους εμάς, αφού καμία συνεννόηση ή επαφή δεν είχατε μαζί μας, αναφορικά με την ημέρα και ώρα της παρούσας συνεδρίασης.

Έτσι, λοιπόν, εντελώς αντιδεοντολογικά και αντισυναδελφικά ενεργώντας, συγκαλέσατε το ΔΣ για σήμερα, μεσούσης της εργάσιμης εβδομάδας, χωρίς καμία προσυνεννόηση μαζί μας, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά και μόνο τις δικές σας υπηρεσιακές και άλλες υποχρεώσεις, ως εάν όλοι εμείς να είμαστε ανύπαρκτα πρόσωπα.

Σας θυμίζουμε, βέβαια, ότι το αντίθετο πράξατε προκειμένου να καθορίσετε την ημερομηνία της πρώτης συνεδρίασης του ΔΣ, κατά την οποία σας ενδιέφερε να καταλάβετε, απρόσκοπτα και άμεσα, όπως και έγινε, τις, προσυμφωνημένες, θέσεις του δήθεν ενωτικού προεδρείου, μη διακινδυνεύοντας την έλλειψη καταστατικής απαρτίας και συγκεκριμένα αρχίσατε να συνεννοείσθε μαζί μας, προσωπικά αλλά και μέσω της γραμματείας της Ένωσης, για την ανεύρεση του, πλέον κατάλληλου, προς τούτο, χρόνου από την επομένη ημέρα της ανακοίνωσης του αποτελέσματος των αρχαιρεσιών.

Ενόψει, λοιπόν, όλων αυτών των αντιδεοντολογικών και αντισυναδελφικών συμπεριφορών, που συνεχίζετε να επιδεικνύετε έναντί μας, μέχρι και σήμερα, σας γνωρίζουμε ότι του λοιπού δεν θα παριστάμεθα σε καμία συνεδρίαση του ΔΣ, εάν προηγουμένως δεν έχετε συνεννοηθεί μαζί μας, είτε προσωπικά, είτε μέσω της γραμματείας της Ένωσής μας, αναφορικά με την ημέρα και ώρα αυτής, ώστε να ρυθμίζουμε κι’ εμείς αναλόγως τις υπηρεσιακές και λοιπές υποχρεώσεις μας.

Και μη σπεύσετε, όπως συνηθίζατε στο παρελθόν, να μας καταγγείλετε και πάλι, πράγμα που πολύ θα σας διευκόλυνε τώρα, ότι με την απουσία μας δυσχεραίνουμε τη λειτουργία του ΔΣ και τη λήψη αποφάσεων, γιατί έμπρακτα έχουμε αποδείξει και η πλειοψηφία των συναδέλφων μας άριστα γνωρίζει ότι, τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν, αποτελούσε και αποτελεί ύψιστο σκοπό και μόνη επιδίωξή μας, η επίτευξη των καταστατικών σκοπών της Ένωσής μας, μέσω της εύρυθμης λειτουργίας του ΔΣ της, την οποία, εύρυθμη λειτουργία, δυναμιτίζετε με συμπεριφορές σας, όπως οι προαναφερθείσες.

Διαβάστε περισσότερα ...

ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ CLICK HERE

 

  • 08/12/2015

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι κατά την γενική συνέλευση της Ένωσής μας,  που πραγματοποιήθηκε την 5-12-2015, στην Αθήνα, για την τροποποίηση  διατάξεων του καταστατικού και μετά τη διαπίστωση από το Προεδρείο της συνέλευσης του σχηματισμού της αυξημένης απαρτίας του ½ των ταμειακά εντάξει μελών μας, ακολούθησε ψηφοφορία επί των προτεινόμενων προς τροποποίηση διατάξεων  τα αποτελέσματα της οποίας, με βάση τα ερωτήματα που τέθηκαν έχουν ως ακολούθως:

(Η ακριβής διατύπωση των τροποποιούμενων διατάξεων θα γίνει, όπως αναφέρεται στα από 12-6-2015 πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης).

 

1. Να μετατραπούν όλα τα προβλεπόμενα στο Καταστατικό χρηματικά ποσά σε ευρώ.

NAI = 939                             OXI = 11

 

Διαβάστε περισσότερα ...

Σε συνέχεια της από 2-11-2015 ανακοίνωσής μας, σχετικά με τη σύγκληση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης,  για την τροποποίηση του Καταστατικού καθώς και της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, την 5η και 6η Δεκεμβρίου 2015 αντίστοιχα, σας ενημερώνουμε ότι...

Διαβάστε περισσότερα ...

Αθήνα, 12-11-2015

ΠΡΟΣ :
Τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρμόδιο για θέματα διαφθοράς, κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο


-----
Κύριε Υπουργέ,

Ως γνωστόν, με τη ρητή πρόβλεψη του άρθρου 2 § 3 Ν 3213/2003, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 223 Ν 4281/2014, δεν υπόκεινται σε δημοσιοποίηση στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής, οι Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης των δικαστικών λειτουργών και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και, εν πάση περιπτώσει, δεν δημοσιοποιούνται τα στοιχεία εκείνα που είναι ικανά να προκαλέσουν βλάβη στη ζωή ή την περιουσία του δηλούντος ή της οικογένειάς του, ακόμη και για τις κατηγορίες των υπόχρεων, για τις οποίες η δημοσιοποίηση επιτρέπεται κατ’ αρχάς.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ανέφερε ότι πρόθεσή του είναι να προωθήσει ρύθμιση δημοσιοποίησης των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης όλων των υπόχρεων σε υποβολή της (επομένως και των δικαστικών λειτουργών, καθώς και των μελών του ΝΣΚ).
Εν τούτοις, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει, όσον αφορά στους δικαστικούς λειτουργούς συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι, για τους οποίους μια τέτοια δημοσιοποίηση δεν ενδείκνυται, ενόψει των κινδύνων, που ενέχει η πρόσβαση οιουδήποτε πέραν των αρμόδιων προς έλεγχο οργάνων στα στοιχεία αυτά, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο εγκληματικών ή άλλων πράξεων εναντίον τους, εκ μέρους διαδίκων ή προσώπων των οποίων υποθέσεις εκδίκασαν –είναι δε γνωστά περιστατικά εγκληματικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα εναντίον δικαστών και εισαγγελέων που χειρίστηκαν διάφορες υποθέσεις.
Συνεπώς, απαιτείται να εξαιρεθούν οι δικαστικοί λειτουργοί και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από μια τέτοια δημοσιοποίηση των στοιχείων τους που αναφέρονται στις Δηλώσεις Περιουσιακής τους Κατάστασης, σε περίπτωση που προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση περί γενικευμένης δημοσιοποίησης αυτών.
Παρακαλούμε, κύριε Υπουργέ, για τις δικές σας ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι Πρόεδροι των Ενώσεων
Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης
Ευθύμιος Αντωνόπουλος, Σύμβουλος του ΣτΕ
Ειρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών
Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Αντεισαγγελέας Εφετών
Δέσποινα Καββαδία-Κωνσταντάρα, Σύμβουλος ΕΣ
Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης, Πάρεδρος του ΝΣΚ

Η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών θα πραγματοποιήσει επιμορφωτικό σεμινάριο Δικαστών Πολιτικής-Ποινικής Δικαιοσύνης στη
Θεσσαλονίκη, στις 1 Δεκεμβρίου 2015 με γενικό θέμα «Τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας »
Τόπος διεξαγωγής του σεμιναρίου είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης.
Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν Πρόεδροι Πρωτοδικών και Πρωτοδίκες (ο αριθμός ποικίλει σε κάθε  Δικαστήριο).
Οι αιτήσεις συμμετοχής πρέπει να υποβληθούν  μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 2015 τα
1)         Σε περίπτωση που ανακύψει κώλυμα δικαστικού λειτουργού που έχει δηλώσει συμμετοχή, θα κληθεί ο επόμενος στη  αρχαιότητας που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον.
2)         Το πρόγραμμα είναι υποχρεωτικό νια τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν επιλεγεί.
3)         Στους δικαστικούς λειτουργούς που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα επιμόρφωσης θα χορηγηθεί από την Ε. Σ. Δι σχετική βεβαίωση
4)         Εγκρίνεται η μετακίνηση με οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιόκτητο μεταφορικό μέσο και η διανυκτέρευση στις 30 Νοεμβρίου 2015 στην πόλη της Θεσσαλονίκης όλων των δικαστικών λειτουργών και των επιμορφωτών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα επιμόρφωσης .
5)         Η Εθνική Σχολή Δικαστών θα καλύψει σύμφωνα με τις ισχύουσες για τις μετακινήσεις δικαστικών λειτουργών διατάξεις, τα έξοδα της μετακίνησης (Αεροπορικά εισιτήρια, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ, IX διόδια κλπ) από την έδρα του Δικαστηρίου, προς την ΕΣΔΙ και αντίστροφα, καθώς και τα έξοδα διανυκτέρευσης όλων των συμμετασχόντων (επιμορφωτών και επιμορφουμένων). Σημειώνεται ότι η έκδοση των εισιτηρίων θα γίνεται με επιμέλεια των συμετάσχοντων.
Πληροφορίες μπορείτε να παίρνετε από την κ.Βαρβάρα Μαλλιά στο τηλέφωνο
2310494106
Θα ακολουθήσει έγγραφο  όπου θα αναφέρονται οι λεπτομέρειες

Αθήνα, 3-11-2015

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ  ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ
Το Καταστατικό της Ένωσής μας συντάχθηκε το έτος 1958 και τροποποιήθηκε τα έτη 1982 και 1999. Το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα διαπίστωσε την αναγκαιότητα τροποποίησης αυτού, ώστε να ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα και αποφάσισε τη σύγκληση καταστατικής γενικής συνέλευσης την οποία όρισε για την 4η-7-2015 για το σκοπό αυτό, η οποία όμως αναβλήθηκε λόγω της αιφνίδιαςδιενέργειας του Δημοψηφίσματος της 5ης- 7-2015.

Σε συνέχεια της από 22-7-2015 ανακοίνωσής μας και με αρ. πρωτ. 58, σχετικά με τη δήλωση της περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες), θα θέλαμε, να σας ενημερώσουμε ότι ήδη συνεστήθη η νέα αρμόδια  Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης του άρθρου 3Α του Ν. 4281/2014.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει την 30η Νοεμβρίου 2015.

Αν η Δικαιοσύνη έχει μία γενική αποστολή, αυτή είναι η κοινωνική ειρήνη.  Με τη δικαιοσύνη «συμμένει η πόλις», κατά την έκφραση του Αριστοτέλη. Δεν καταργούνται οι κοινωνικές συγκρούσεις, αλλά εξομαλύνονται και γίνονται διορθώσεις. Αυτό το τόσο σημαντικό έργο της δικαιοσύνης γίνεται δυσκολότερο σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, επειδή δοκιμάζονται οι υποδομές και για πολλούς μειώνονται οι νόμιμες δυνατότητες βελτίωσης των ατομικών όρων ζωής.  Η δικαιοσύνη έχει βέβαια και πάγια σοβαρά προβλήματα. Όλοι μας γνωρίζουμε δύο ενδεικτικά παραδείγματα, που διαρκώς περιγράφονται, διαρκώς καταπολεμούνται με διάφορες στρατηγικές, προγράμματα ή πανάκειες, και όμως είναι εδώ και δεκαετίες σταθερά: την επιβράδυνση των δικών και την συμφόρηση των φυλακών.

Διαβάστε περισσότερα ...

 

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

 

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210

ΤΗΛ: 210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529

Τ.Κ. 101. 71

e- mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Αθήνα, 13-01-2015

Αρ. Πρωτ. 12

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ

 

Ενημερώνουμε τους κ.κ. Συναδέλφους ότι απεστάλη σήμερα από την Ένωσή μας η κάτωθι επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

 

Association des Magistrats Grecs

Association of Greek Judges and Prosecutors

Tribunal de Première Instance

10171 Athènes Grèce

 

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2015

Αρ. Πρωτ. 11

Αξιότιμε κ Πρόεδρε,

 

Ο Ελληνικός Λαός στηρίζει την Ελληνική Κυβέρνηση στον αγώνα της κατά της λιτότητας. Τα εξοντωτικά οικονομικά μέτρα, τα οποία επιβλήθηκαν στους Έλληνες πολίτες (μείωση των μισθών και των συντάξεων, μέχρι 50%, αύξηση της φορολόγησης, απολύσεις εργαζομένων κλπ), είχαν ως αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση, το κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων, την ανεργία, την ύφεση της οικονομίας και τη δυστυχία του μεγαλύτερου μέρους του Ελληνικού Λαού, ο οποίος ουδεμία ευθύνη έχει για την σπατάλη του δημοσίου χρήματος, από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και για την εσφαλμένη φορολογική πολιτική, η οποία εφαρμόστηκε, μετά την υπογραφή του Μνημονίου και κάτω από την επίβλεψη της Τρόικα. Τα ανωτέρω μέτρα αποδείχθηκαν ανεπιτυχή, αφού η ύφεση συνεχίζεται, όπως επίσης, συνεχίζεται η φοροδιαφυγή των πλουσίων.

Διαβάστε περισσότερα ...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Μετά από αίτημα μεγάλου αριθμού Συναδέλφων (Δικαστών και Εισαγγελέων) οι οποίοι εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την επιστολή προς τον κ. Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, και αντί άλλης απαντήσεως, προς ελαχίστους (δυο) εκ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής μας, οι οποίοι συνεχίζουν να προσπαθούν να παραπληροφορούν τους Συναδέλφους, με ανακριβείς πληροφορίες και ψευδή στοιχεία, σχετικά με τις ενέργειες του Προεδρείου, αναρτούμε και πάλι τις επιστολές, οι οποίες είχαν αποσταλεί από την Πρόεδρο της Ένωσης, κατά το έτος 2012 λίγο πριν την ψήφιση του Μνημονίου (Ν. 4093/2012) προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς, προς τον (τότε) Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Εμανουέλ Μπαρόζο , και προς την Επίτροπο Δικαιοσύνης κ. Βίβιαν Ρέντιγκ.

Διαβάστε περισσότερα ...

Α Π Ο Φ Α Σ Η

ΘΕΜΑ: «Προκήρυξη διαγωνισμού για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων
Ειρηνοδικών Δ΄ Τάξεως»

Έχοντας υπόψη:
1) τις διατάξεις:
Α) του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 1756/1988 (Α΄ 35), και συγκεκριμένα: α) των άρθρων 34-38, όπως το άρθρο 36, παράγραφος 4 αντικαταστάθηκε από το άρθρο 88, παράγραφος 2 του ν. 4055/2012 (Α΄51) και το άρθρο 37, παράγραφος 1, περ. ε΄ αντικαταστάθηκε από το άρθρο 88, παράγραφος 3 του ανωτέρω νόμου, ενώ το προτελευταίο εδάφιο της περ. θ΄ του άρθρου 37, παράγραφος 1, προστέθηκε με το άρθρο 49, παράγραφος 3 του ν. 4186/2013 (Α΄193), και β) των άρθρων 77Α και 77Β, όπως το άρθρο 77Α προστέθηκε με το άρθρο 10 του ν. 1968/1991 (Α΄ 150) και, εν συνεχεία, τροποποιήθηκε με το άρθρο 99, παράγραφος 2 του ν. 4055/2012 (Α΄51) και το άρθρο 77Β προστέθηκε με το άρθρο 10 του ν. 1968/1991 (Α΄ 150) και, εν συνεχεία, το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 4 αυτού αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του ν. 3472/2006 (Α΄ 135)

Διαβάστε περισσότερα ...

  • 06/12/2014
Οι Δικαστικοί Λειτουργοί - Δικαστές και Εισαγγελείς – μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά την τακτική Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 6-12-2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών.

Διαπιστώνουντη διαρκή απαξίωση του θεσμού της Δικαιοσύνης από την Εκτελεστική Εξουσία και την αμφισβήτηση του θεσμικού ρόλου των Λειτουργών αυτής, που δεν συνάδει με την αρχή του Κράτους Δικαίου, που διέπει το δημοκρατικό μας πολίτευμα.
Διαπιστώνουν την  κατ’ εξακολούθηση  μη συμμόρφωση της Εκτελεστικής Εξουσίας στις δικαστικές αποφάσεις, κατά παραβίαση των συνταγματικών αρχών, γεγονός που συνιστά μείζον θεσμικό ζήτημα, διότι η μη εφαρμογή τους θέτει σε κίνδυνο την έννομη τάξη και το Κράτος Δικαίου.
Διαπιστώνουν ότι οι παθογένειες που  χαρακτηρίζουν το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, παρά το σοβαρό, υπεύθυνο και τεκμηριωμένο λόγο που αρθρώνουν οι Δικαστικές Ενώσεις, δεν εξαλείφονται αλλά αντίθετα διογκώνονται, λόγω της απραξίας και αδιαφορίας  των κυβερνώντων (έλλειψη υποδομών, μη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων σε δικαστές, εισαγγελείς και γραμματείς, αποσπασματική και πρόχειρη νομοθέτηση, φωτογραφική πολλές φορές νομοθέτηση κλπ.)
Διαπιστώνουν την αθέτηση των δεσμεύσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης περί κατάργησηςτων αντισυνταγματικών και μειωτικών για το κύρος της δικαστικής τους ιδιότητας, διατάξεων του νόμου 4055/2012, που αφορούν το Κεφάλαιο περί Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών ( Κανονισμοί Δικαστηρίων, περικοπή μισθού κλπ.)
Διαπιστώνουν ότι αγνοήθηκαν οι προτάσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων καθώς και των Ολομελειών του Αρείου Πάγου, του Εφετείου – Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, του Πρωτοδικείου Αθηνών και Πειραιώς, όσον αφορά την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με τις οποίες είχαν εκφραστεί οι έντονες αντιρρήσεις των Δικαστικών Λειτουργών για βασικά κεφάλαια του Κώδικα. Εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους διότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν εκλήθη ούτε εκπροσωπήθηκε στην Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Κώδικα αυτού.
Αξιώνουν την ενημέρωση και εκπροσώπηση της Ένωσης στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, σχετικά με θεσμικά νομοσχέδια που αφορούν τη Δικαιοσύνη.
Καταδικάζουνοιαδήποτε απειλή βίας διατυπώνεται εναντίονΔικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών.
Καλούν την Πολιτεία να αναγνωρίζει την ισοτιμία της Δικαστικής Εξουσίας με τις άλλες δύο Εξουσίες και να αποδεικνύει εμπράκτως και όχι μόνο  με λεκτικές διακηρύξεις ότι σέβεται την ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών.
Καλούν την Πολιτεία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την  εύρυθμη και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης, ώστε να ανταποκρίνεται στις δίκαιες προσδοκίες του Ελληνικού Λαού.
Καλούν επίσης την Πολιτεία να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την προσωπική ασφάλεια των Δικαστικών Λειτουργών και των δικαστικών υποδομών και εγκαταστάσεων, ώστε υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας και ελευθερίας, να επιτελούν το λειτούργημά τους.
Αποφασίζουν ως έκφρασης διαμαρτυρίας τη διακοπή των συνεδριάσεων επί τρίωρο, κατά την ημέρα εισαγωγής προς συζήτηση στην Βουλή του σχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Τέλος, οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα εξακολουθήσουν να ασκούν με σθένος και υψηλό αίσθημα ευθύνης τα καθήκοντά τους, ως εγγυητές της συνταγματικής νομιμότητας και προς το συμφέρον των Ελλήνων Πολιτών .
Με εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης
Η Πρόεδρος                                                        Η Γενική Γραμματέας
Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου                                      Μαργαρίτα Στενιώτη
Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου                                            Εφέτης