Καλώς ορίσατε στην ιστοσελίδα μας "ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ"

(Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό επεξεργασία)


Στόχος μας είναι δια μέσου αυτής:

  • να έχουμε άμεση και απρόσκοπτη επαφή και συνομιλία με τους συναδέλφους μας, Δικαστές και Εισαγγελείς, ώστε να ακούγεται η φωνή μας και οι απόψεις μας αλλά και να ακούμε τις απόψεις των συναδέλφων και
  • να παρέχουμε αντικειμενική, σωστή και γρήγορη ενημέρωση για όλα τα θέματα που απασχολούν τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και το θεσμό της Δικαιοσύνης.

 

 

ΤΖΑΝΕΡΡΙΚΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ

Πρόεδρος Εφετών

ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΦΕΤΗΣ

 

ΜΑΥΡΙΔΗΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

Εφέτης

ΚΑΣΑΛΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, Αντιεισαγγελέας Εφετών

 

ΚΑΣΑΛΙΑΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Αντεισαγγελέας

Εφετών

 

 

ΠΑΛΑΜΙΔΗ

ΜΑΡΙΑ-ΦΑΝΗ

Πρόεδρος Πρωτοδικών

ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Πρωτοδίκης

 

ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ

Πρωτοδίκης

ΓΚΑΡΑ-ΔΗΜΟΥΛΕΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑ, Ειρηνοδίκης

 

ΓΚΑΡΑ-ΔΗΜΟΥΛΕΑ

ΣΤΑΜΑΤΙΑ

Ειρηνοδίκης

Ενημέρωση από την Γ.Σ. της Ε.Δ.Ε.

 

Θα επαναλάβω ότι αποστολή όλων των μελών του Δ.Σ. είναι η προσπάθεια βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών των συναδέλφων μας, με την ενίσχυση του εξοπλισμού τους και την προσπάθεια ελάφρυνσης των οικονομικών τους βαρών, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό. Κινούμενος σ΄ αυτό το μήκος κύματος, θα μου επιτρέψετε να αναφέρω ότι δεν μπόρεσα ακόμη να αντιληφθώ τη σκοπιμότητα της απόφασης του νέου Προεδρείου να μην εξασφαλίσει κάποια χορηγία, αντίστοιχη με την περσινή των 1.500 Η/Υ.

Και όχι μόνον δεν υπήρξε πρόβλεψη κάλυψης της συγκεκριμένης χορηγίας από οποιονδήποτε άλλον οργανισμό ή φορέα, αλλά αποφασίσθηκε ο αποκλεισμός οποιασδήποτε άλλης, απόφαση που με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Αλήθεια, η συγκεκριμένη απόφαση σε τι ακριβώς βοηθά την καθημερινότητα του Δικαστή; Δεν τολμώ να διανοηθώ ότι κριτήριο λήψης της συγκεκριμένης απόφασης από τους συναδέλφους που ψήφισαν υπέρ αυτής ήταν η ανησυχία τυχόν επηρεασμού της δικαστικής κρίσης κάποιων συναδέλφων για την εκδίκαση τυχόν υπόθεσης του συγκεκριμένου ή οποιουδήποτε χορηγού. Διότι, αλίμονο στον ηθικό που είναι ηθικός γιατί δεν μπορεί να είναι ανήθικος και αλίμονο στον τίμιο που είναι τίμιος γιατί δεν μπορεί να είναι άτιμος. Ως στόχοι του νέου Δ.Σ., πρέπει να τεθούν εκείνα τα μέσα που θα διευκολύνουν τη μεταφορά, την επικοινωνία και τον εξοπλισμό των Δικαστών με τα απαραίτητα για την εργασία τους εργαλεία, με προτεραιότητα, φυσικά, στα νεότερα μέλη του Σώματος, τα οποία χρειάζονται μεγαλύτερη υποστήριξη. Για παράδειγμα, περιορισμός των εξόδων αεροπορικής μεταφορά, μέσω της εξασφάλισης μειωμένων εισιτηρίων για τους συναδέλφους που υπηρετούν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Σε αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου να σας αναφέρω μια αγαπημένη μου φράση, η οποία είναι: «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ ΑΛΛΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ». Και εξηγούμαι: Θα ήμουν προκατειλημμένος εάν αρνιόμουν να συνεργαστώ με οποιονδήποτε που, παρά το ότι επιλέγει διαφορετικό με εμένα δρόμο, με βρίσκει, όμως, σύμφωνο στον τελικό προορισμό, που εν προκειμένω είναι η δημιουργία και η διατήρηση ενός περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο ο Δικαστής θα μπορεί να λειτουργεί απερίσπαστος, ανεξάρτητος και ανεπηρέαστος. Και θα ήμουν κυριολεκτικά αιθεροβάμων αν πίστευα ότι όλοι οι δρόμοι, ανεξαιρέτως, οδηγούν στον ίδιο προορισμό. Έχοντας, λοιπόν, κατά νου όλα αυτά, θα ήθελα να αναφερθώ στη νέα Ένωση Ανωτέρων και Ανωτάτων Δικαστικών Λειτουργών. Ως μέλος του Δ.Σ. της Ένωσής μας είμαι σε θέση να αντιληφθώ τις δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσει και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να καταδικάσω στη συνείδησή μου ανθρώπους που θέλουν να μάχονται για την αντιμετώπιση των ίδιων προβλημάτων και για την προάσπιση των ίδιων ιδανικών. Ενδεχομένως να βρισκόμουν απέναντι αν δεν σκεφτόμουν και προβληματιζόμουν για τα αληθινά αίτια της δημιουργίας της νέας Ένωσης, αλλά αυτή είναι μία λογική που δεν ασπάζομαι και μία στρατηγική που δεν ακολουθώ. Και στο τέλος – τέλος, ειλικρινά δεν βλέπω το λόγο, για τον οποίο πρέπει να σταθούμε απέναντι στους Ανώτατους Δικαστές. Κατ΄ εμέ, καταδικαστέοι είναι όσοι επιθυμούν να κόψουν τα φτερά των άλλων και όχι όσοι θέλουν να πετάξουν!!

Ένα επόμενο θέμα, στο οποία θα ήθελα να στρέψουμε την προσοχή μας είναι η αναγκαία αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των Δικαστικών Λειτουργών. Ως προς την υποστήριξη του απαραίτητου αυτής, θέλω να τονίσω τον μέσο όρο ηλικίας συνταξιοδότησης των συναδέλφων μας στην Ε.Ε., την οποία φυσικά και ορθώς χρησιμοποιούμε ως παράδειγμα, επειδή είμαστε ζωτικό κομμάτι αυτής και επιλέγουμε την εναρμόνιση και τον συγχρονισμό με αυτήν. Είναι, θα έλεγα, φανερό, αν όχι σε όλους, στους περισσότερους, ότι η αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής και, γενικότερα η βελτίωση των συνθηκών μέσα στις οποίες μεγαλώνει ένας άνθρωπος, έχει ως επακόλουθο τη διεύρυνση του ορίου της παραγωγικής του ηλικίας. Θα έπρεπε, λοιπόν, να δίνεται η δυνατότητα σε όποιον νιώθει τις δυνάμεις του ακμαίες να παραμένει στο Σώμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όποιος θέλει να αποσυρθεί στα σημερινά όρια να στερείται αυτής της δυνατότητας. Και τούτο δεν το προτείνω εγώ για πρώτη φορά ούτε είναι αδύνατον να θεσμοθετηθεί ακόμη και υπό το ισχύον συνταγματικό πλαίσιο, αλλά το έχουν προτείνει έγκριτοι συνταγματολόγοι, τοποθετούμενοι δημοσίως.

Το ίδιο ισχύει και για την αιτιολογία των αποφάσεων, όπου, φυσικά, δεν είναι μόνο δική μου πρόταση, αλλά έχει ειπωθεί, επίσης από έγκριτους συνταγματολόγους, που έχουν εκφρασθεί δημοσίως, οι απόψεις των οποίων είναι αναρτημένες, μεταξύ άλλων, και στην ιστοσελίδα «ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ», όπου στο ίδιο υφιστάμενο συνταγματικό πλαίσιο, με μεταβατικό νόμο, μπορεί να οριοθετηθεί – προσδιορισθεί, η έννοια της ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, όπως αυτή ασαφώς, αορίστως και γενικώς ορίζεται στη διάταξη του άρθρου 93 του Συντάγματος.

Απευθυνόμενος προς όλους εσάς, κυρίως, όμως, προς τους νέους συναδέλφους, που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους και χρειάζονται κάθε δυνατή βοήθεια, να ενημερώσω ότι στην υπό αναμόρφωση ιστοσελίδα «ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ» θα έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν, μεταξύ άλλων, και υποδείγματα αποφάσεων κάθε αντικειμένου.

Καταλήγοντας αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, σας καλώ να είστε δραστήριοι και να εξελίσσεστε, να ακούτε και αφουγκράζεστε, να εμπνέετε και να απαιτείτε. Και αν πέτυχα το στόχο που έθεσα στον εαυτό μου όταν έγραφα αυτή την ομιλία, ο καθένας έχει να κερδίσει κάτι, σκεπτόμενος το κομμάτι που του αναλογεί σε αυτήν. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΜΑΣ ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ, ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΙΔΑΝΙΚΑ!!

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ!!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------